Wood-iD

Neighborhub

Blue Hall

Completed projects

Since its creation in 2014, BFF SA has maximised available space and rehabilitated the existing infrastructure, notably by renovating the Blue Hall and Hall 1. As soon as the Cantonal Development Plan was approved (2018), the company launched competitive bids for Building B and the Smart Living Lab building. Annex 2 has been demolished to make way for the Lab’s construction, and its tenants integrated into Wood-iD, a temporary modular structure that is part of the wood laboratory. Since 2018, bluefactory has also hosted Neighborhub, the sustainable house that won the Solar Decathlon international solar housing competition in Denver (USA).

Wood-iD

Mounted on three floors, the wood-iD includes 24 wooden modules of 7.6 metres by 3.8 metres, which assemble like pieces of Lego (one length is equal to two widths). This construction method offers many advantages including material transport efficiency, speed of on-site assembly (around two weeks), flexible layout, rationalised use of space and comfort of use.

Neighborhub

Designed as part of the Swiss Living Challenge by students and professors from four universities (EPFL, HEIA-FR, HEAD and UNIFR), the Neighborhub won the international solar housing competition Solar Decathlon in Denver (USA) in 2018. Rebuilt in the heart of the bluefactory innovation district, it has been transformed into a meeting place for residents, innovative actors, and neighbourhood friends. It is now part of the research prototype within the Smart Living Lab where solutions for a more sustainable future are being developed, in terms of energy management, comfort and user interactions. A new way of life to discover!

Blue Hall

In 2015, Cardinal’s bottling hall was rehabilitated as a workplace. No fewer than 126 prefabricated containers made from local timber have been installed on three levels. The industrial hall’s façades have been covered with polycarbonate to bring natural light into the interior spaces and to harmonise the building exterior. Large skylights have been installed in the roof, providing additional natural light. To meet the site’s environmental criteria, the container and workshop areas are heated by an air-water heat pump, powered by 1,800 m² of photovoltaic panels on the roof.

Copyright ©Bluefactory. All rights reserved. – Fait avec le :cœur_bleu: par Up to you